lauantai 15. huhtikuuta 2017

Kuukauden kivi: TIMANTTI

Timantti on huhtikuun kuukauden kivi ja auringon planeettakivi.

Suomesta on löydetty viime vuosina timantteja Kuopiosta, Kaavilta ja Kuusamosta. Pieniä timantteja on tavattu myös Lappajärven meteoriittikraatterista kulkeutuneista lohkareista Hietakankaan sorakuopista.

Timantti on kiiltävää ja kovaa, Mohsin kovuusasteikolla 10. Timantti on hiiltä, joka on puristunut maan alla kovassa paineessa ja kuumuudessa. Uskomuksista huolimatta timantti on vasta maailman neljänneksi kovin aine. Timantteja voi valmistaa myös keinotekoisesti ja niitä on hyvin vaikea erottaa luonnon muovaamista timanteista. Yleisin trendikoruissa käytetty timantin jäljitelmä on cubic zirconia, jonka gemmologi kuitenkin helposti havaitsee jäljennökseksi.


Timantti voi olla lähes minkä tahansa värinen, mutta kellertävät ja ruskeat sävyt ovat yleisimpiä. Sävyt määräytyvät aineessa olevien epäpuhtauksien mukaan; keltaisen sävyn antavat typpiatomit. Väriskaalaan kuuluvat myös voimakkaat värit: vihreä, punainen, musta ja sininen. Nämä värikkäät muunnokset ovat erittäin haluttuja ja hinnat saattavat olla moninkertaisia kirkkaisiin kiviin verrattuna.

Sanana timantti on alkuaan peräisin Kreikan kielen sanasta 'adamas' joka tarkoittaa voittamatonta. Sitä on käytetty rakkauden symbolina antiikin Kreikan ajoista nykypäivään saakka. Muinaiset Intialaiset uskoivat timanttien olevan tähtien sirpaleita. Tämä uskomus johtuu luultavasti timantin säihkyvyydestä.Timantti on puhtauden, harmonian ja rakkauden sekä yltäkylläisyyden veratuskuva. Se kuvaa yksilöllisyyttä ja vahvaa tahtoa. Timantti on myös energian monistaja. Timantti selkeyttää ja kirkastaa ajatuksia, sekä auttaa valaistumisessa .


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti