keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Kuukauden kivi: Safiiri

Safiiri on syyskuun kuukausikivi ja neitsyen onnenkivi. Se on pyhitetty kreikkalaisen taruston Apollolle. Kiven nimi tulee kreikan kielen sanasta sappheiros, 'sininen'. Se tunnetaan viisauden kivenä, joka motivoi saavuttamaan päämäärät ja vahvistaa uskollisuutta.


Muinaisessa Persiassa uskottiin että jättikokoinen safiiri antoi taivaankannelle sen sinisen värin. Antiikin aikaan uskottiin että raamatun kymmenen käskyä olisi kirjoitettu suurille safiirilaatoille. Safiiri on pyhitetty kreikkalaisen jumaltaruston Apollolle. Safiiriin liittyy uskomus että se kykenee paljastamaan aviopuolison uskottomuuden. Kiven kiilto sumentuu jos puoliso on ollut uskoton. Antiikin ajan papit ja noidat kunnioittivat kaikista kivistä juuri safiireja koska sillä uskottiin olevan oraakkelimaisia ominaisuuksia tulevaisuuden ennustamisen suhteen. Legendan mukaan myrkkykäärme kuoli, jos se laitettiin koriin safiirin kanssa. Safiiria on myös käytetty amulettina myrkytyksiä vastaan.


Safiiriksi kutsutaan kaikkia jalokiviluokan korundeja punaista rubiinia lukuun ottamatta. Arvostetuin väri on sininen, jonka aiheuttavat pienet pitoisuudet rautaa ja titaania, violetin aiheuttaa vanadiini. Keltainen ja vihreä johtuvat raudasta ja punainen kromista. 


Näyttelijä Jean Harlow keräsi safiireita. Yksi hänen tunnetuimmista koruistaan oli kihlasormus, jossa oli 150:n karaatin painoinen pyöröhiottu safiiri. Hän kantoi korua sormessaan viimeisessä elokuvassaan "Saratoga" vuonna 1937. Tunnetuimpia safiireja on ”Pyhän Edvardin safiiri”, joka on Englannin kuninkaankruunun ristin keskellä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti